Lån uten sikkerhet – noen tips til søknaden

Om du går med tanker om å søke etter et forbrukslån, så er du kanskje litt nervøs for om søknaden din blir godkjent. Når en trenger penger til en uforutsett utgift, en reparasjon eller nye møbler fordi de gamle har gått i stykker er det slitsomt å gå og være bekymret for om søknaden blir innvilget.

Men det er ingen grunn til å bekymre seg. Med litt forberedelse vil du være bedre forberedt og oppfyller du kravene til de fleste banker, så er det gode sjanser for at lånet blir innvilget.

Vi har satt opp et par tips som kan være med til å sikre at hele prosessen går smidig og raskt.

1. Du vil som regel alltid bli spurt om å dokumentere inntektene dine. Det kan derfor være lurt å ha dette klart på forhånd. Du bør derfor skaffe deg en kopi av din siste lønnsslipp og en kopi av den siste selvangivelsen. Denne kan du hente elektronisk via Altinn.

2. Du bør beregne hvor mye et lån vil koste deg. Tenk på hvor mye du trenger for å betale den ekstra regningen eller for å kjøpe nye møbler. Om du trenger kr 20 000, så er det liten vits i å låne penger til det dobbelte. Lån koster penger og skal betales tilbake. Tilbakebetalingen kan som regel gjøres over minimum ti år og hos flere helt opp til 15 år. Men jo lengre tid du bruker på nedbetaling av lånet, desto mere må du betale i rente. Du bør derfor regne ut hvor mye du kan betale hver måned og så kan du på nettsidene til de ulike bankene regne ut hvor lang tid du trenger på å betale lånet tilbake.

3. Det lønner seg å ha en medsøker. Det øker sjansen for å få godkjent søknaden og vil også gi dere bedre betingelser. Med to inntekter vil banken se det som mer sannsynlig at lånet blir betalt tilbake etter planen. Men det er selvsagt viktig at begge to oppfyller bankenes minimumskrav.

4. Nettopp minstekravene er det viktig at dere oppfyller. De fleste banker har de samme krav som må oppfylles for å få en søknad. Du må ha fylt 18 år og de fleste banker krever også at du er 20 år eller eldre. Du må ha en fast inntekt og du må være bosatt i Norge. Du kan heller ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger. Klarer du å oppfylle disse kravene er du et skritt videre mot å få godkjent et forbrukslån uten sikkerhet.